Samtliga patienter behandlade i proof-of-concept studie bakteriell vaginos

Alla patienter färdigbehandlade med pHyph i Gedea Biotechs proof of concept-studie vid bakteriell vaginos

Lund, 31 oktober 2019. Gedea Biotech, ett innovativt företag inom kvinnohälsa rapporterar idag att alla 24 patienter i en klinisk proof of concept-studie färdigbehandlats med deras produkt, pHyph, en vaginaltablett för behandling av bakteriell vaginos. Resultaten från den öppna, enarmade, multicenterstudien är lovande beträffande klinisk effekt, tolerabilitet och säkerhet. Slutresultaten från studien förväntas vara klara i slutet av året.

I samband med bakteriell vaginos bildas en biofilm under vilken de infektiösa bakterierna börjar utvecklas. Vaginaltabletten pHyphverkar genom att bryta ned denna biofilm vilket leder till att patientens pH återställs till sin normala nivå av pH 4,0 - 4,5. Den naturligt förekommande aktiva ingrediensen GDA 001 i pHyph är väl dokumenterad och är redan godkänd som livsmedelstillsats.

”- Bakteriell vaginos är ett vanligt problem, och nuvarande behandling såsom antibiotika är inte alltid effektiv. Det finns behov av nya, effektiva behandlingar som inte involverar antibiotika. Resultaten av studien är lovande och kan leda till ett nytt behandlingsalternativ. ”, säger Dr Monika Cardell, överläkare vid Obstetrik och Gynekologi, Lunds universitetssjukhus. Dr. Monika Cardell är också huvudprövare för den kliniska studien.

Annette Säfholm, VD på Gedea Biotech kommenterar: ”Vi är glada att redan kunna rapportera att vi ser lovande resultat när det gäller effektiviteten av behandlingen, som vi har skyddat med ett användarpatent, för bakteriell vaginos. Behandlingen är avsedd att vara botande och dessutom visar studien att tolerabiliteten och säkerheten båda var utmärkta. Vi ser fram emot att analysera och rapportera de fullständiga resultaten senare i år.”

Detaljer om den kliniska prövningen med 24 patienter på två kliniker i Sverige kan hittas här

För ytterligare information kontakta:
Annette Säfholm, VD Gedea Biotech
Tel: 0708 - 91 86 81
Email: Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.

Om bakteriell vaginos
Bakteriell vaginos är den vanligaste vaginala infektionen hos kvinnor i reproduktiv ålder och orsakas av ökad tillväxt av bakterier som i sin tur leder till en obalans bland de naturligt förekommande bakterierna i vaginan. Tillståndet behandlas med antibiotika och / eller antiseptiska medel. Återkommande bakteriell vaginos är vanligt.

Om Gedea Biotech 
GedeaBiotech är ett svenskt, innovativt företag inom kvinnohälsa som utvecklar pHyph, en antibiotikafri och effektiv behandling av bakteriell vaginos. Vaginala infektioner drabbar minst 400 miljoner kvinnor varje år över hela världen och marknaden är värd över 1,5 miljarder dollar. Förutom att utveckla en behandling för bakteriell vaginos, bedriver Gedea Biotech för närvarande också en klinisk prövning med pHyph för patienter som lider av vaginal svampinfektion. Gedea Biotech grundades 2015 i Lund, Sverige.

Gedea Biotech är ett bolag i SmiLe Incubator, affärsinkubator inom life science som hjälper entreprenörer att kommersialisera sina idéer, och erbjuder affärsrådgivning, välutrustade laboratorier och ett stort nätverk.

kartaGedea Biotech AB
Medicon Village
Scheeletorget 1
223 81 Lund
Sverige

Annette Säfholm, VD
annette.safholm@gedeabiotech.com
+46 (0) 708 - 91 86 81

Integritetspolicy | Policy för Cookies