I förra veckan meddelade Läkemedelsverkets och Etikkommittén att de godkänner Gedeas första klinisk studie. Studien är ett viktigt steg inför CE-märkning av pHyph, som är en helt ny typ av behandling av vaginal infektion. pHyph förväntas kunna behandla både vaginal svampinfektion och bakteriell vaginos och kan bli första produkten på marknaden för behandling av båda infektionerna.
I studien kommer patienter med vaginal svampinfektion att behandlas med vaginaltabletterna pHyph. Studien förväntas startas i slutet av oktober. Målet med studien är att undersöka kliniska effekten av pHyph på infektionen och att säkerställa att patienterna upplever behandlingen som användarvänlig.
Dagens behandlingar är ofta otillräckliga då de antingen inte är tillräckligt effektiva eller att fel behandling valts då symtomen på bakteriell och svampinfektion kan vara liknande.
– Studien är en viktig milstolpe för Gedea. Vi är mycket glada över att vi kan starta studien som planerat. Det är många, både inom Gedea och hos våra samarbetspartners som har jobbat hårt för att komma igång med studien. Det har varit ett omfattande arbete, säger vd Annette Säfholm. De kliniska resultaten kommer att ligga till grund för en CE-märkning längre fram. Studien genomförs vid två skånska gynekologmottagningar: Hoftekliniken i Helsingborg och Annerokliniken i Hofterup. Patienter som har vaginal svampinfektion kommer att få möjlighet att delta i studien och prova en ny behandling. Studien beräknas pågå under tre månader och omfatta 24 patienter. Studien genomförs i samarbete med Region Skåne och Kliniska prövningsenheten vid Lunds Universitetssjukhus.
Senare i höst planerar Gedea ytterligare en klinisk studie, och då är det patienter med bakteriell vaginos som ska behandlas med pHyph.
– pHyph förväntas behandla både vaginal svampinfektion och bakteriell vaginos och blir därmed den första produkten på marknaden för behandling av båda infektionerna. Det minskar risken för att patienterna väljer fel behandling för sin infektion och det är därför mycket värdefullt för oss att få kliniska resultat från båda infektionstyperna, säger Annette Säfholm.